Biografie

Jeugd

Erik van der Endt is geboren en opgegroeid in Utrecht. Familie van moeders kant: handwerkslieden en kunstenaars. Vaders kant: soldaten en hoge ambtenaren die ook muziek bedreven. Als jongen had Erik hobby’s als tekenen, lezen, muziek(maken). De appel viel dus niet ver van de familiestam.

Opleiding

Na middelbare school was Erik eerst werkzaam in het bedrijfsleven, maar maakte in 1970 de gang naar de Kunstacademie. Hij kwam naar Enschede voor een vervolgstudie aan de AKI bij de afdeling Monumentaal, specialisatie tekenen en schilderen.

Werk & werkzaamheden

Na de academietijd was Erik tien jaar verbonden aan de Kunstredactie van de toenmalige Twentse Courant, naast de uitoefening van zijn eigen kunstenaarspraktijk. Voortvloeiend uit deze functie volgden allerlei adviesfuncties waaronder kunstaankopen, kunst in de openbare ruimte, lid van het bestuur van de Tentoonstellingsdienst Overijssel, freelance tekstschrijven voor architecten in Overijssel, inleidingen in catalogi van collega’s, een boek over kunstenaarsinitiatieven in Overijssel, e.d.

Huidig werk

Inmiddels heeft Erik een zeer divers programma aan bezigheden en expertise opgebouwd. Hieronder vallen:

  • Het bedrijven van schilderkunst;
  • Exposities met eigen werk;
  • Optredens met zijn band Fool's Circle (recent in de Heinekenhal voor de Fortisbank en in de grote Kerk op de oude markt in Enschede voor Medisch Spectrum Twente);
  • Solo optredens als troubadour (restaurants van Ikea, bedrijsleven, privefeesten - met bekend repertoire);
  • Optredens in het alternatieve clubcircuit als singer/songwriter met eigen werk.


Medio 2008 is Erik gestart met een eigen Kunst en Muziekbedrijf waarin de diverse disciplines en vaardigheden samenkomen. Als gepassioneerd kunstenaar draagt Erik deze vaardigheden graag over aan andere mensen. Dat doet hij via het geven van schilderlessen, lessen kunstgeschiedenis, workshops, kinderkunstproducties en lezingen voor de VU Enschede.
Op het muzikale vlak bereidt Erik de uitgave voor van een nieuwe cd met voornamelijk eigen werk.